marți, 10 februarie 2009

Octavian Goga-date biografice

Octavian Goga se naşte la 1 aprilie 1881 în satul Răşinari,de lângă Sibiu. Şi-a făcut studiile la liceul unguresc din Sibiu, la liceul românesc din Braşov şi la facultatea de litere şi filosofie a Universităţii din Budapesta.
Debutul literar al lui Goga a fost găzduit de "Tribuna", "Tribuna literară" şi de revista "Familia" din Oradea, a lui Iosif Vulcan. Versurile, "încercări tinereşti", după cum le apreciază poetul, suferă de epigonism eminescian, de unele ecouri din poezia lui Uhland, Schiller şi Sleine, ale căror versuri au circulat, prin multe traduceri, în ardeleana din acea vreme. Importantă este şi influenţa poezia lui G.Cosbuc, care a orientat scrisul lui Octavian Goga, încă de la debut, spre realităţile social-istorice ale statului transilvănean.

5 comentarii:

  1. Sa faca impartala, la mine Winona Rose,1982-etern, si vesnic pe pamant.Oglinda aurita.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa aiba meseria mea steno , organizatia ANPCB, 1982-etern, vesnic[foaia de monetar si de varsamant].

    RăspundețiȘtergere
  3. Noi cu col.din C, si Clopotnita intelesi mesria mea vie steno-arhiva, sporturi,CODEX,toti view,radio, [cine] vesnic,1980-vesnic,viespe etern.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa aiba popii meseria si cugetul meu 1980-vesnic..da..etern.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa stie legatia mea testamentara padurarul cu matematica explicatia in jurnal R.M vesnic[soldatii 7 ani ultimul immormantare notarial si accesorii].

    RăspundețiȘtergere